Wide dsc 2579

Nyheter

Nyheter och reportage från YFU Sverige

Reportage

”Tänk dig en YFU dröm som blir verklighet - en plats där erfarenhet, kreativitet, engagemang och nöje möts.” Voluntaria, EEE-YFU, 2016

 Voluntaria ägde rum förra sommaren nära de tjeckiska skogarna; en dröm som länge hade funnits i huvudet på YFU-volontärer runtom i världen. En plats för volontärer från världens alla hörn att äntligen kunna mötas, en plats där idéer kunde utbytas. Hur blev den här drömmen? Här berättar Sara von Sydow. 

Round xlarge  mg 0004

Jag tror inte att någon av oss var riktigt säker på vad vi skulle finna i den Tjeckiska skogen, i slutet på den slingriga vägen, vid floden. Skulle vi kunna fylla tiden? Skulle det bli stelt och obekvämt? Skulle det bara vara föreläsningar att sitta igenom? Det fanns ingen orsak till oro. 

Vi välkomnades av välkända ansikten i gula T-shirts, sol och värme, glädje, öppen gemenskap och ett forum där idéer fick plats att gro och växa. Att samla nästan 70 volontärer från 20 länder runtom i världen på en och samma plats, med samma mission och mål och samma engagemang kan inte bli annat än bra. Vi fick uppleva en blandning av fantastiskt inspirerande gästtalare, tematiska YFU workshops och ”layers of fun” med salsa och improvisationsteater fanns på schemat. Dessutom hade vi öppna sessioner där våra problem, idéer och projekt fick tid att diskuteras, utvecklas och realiseras. Kreativa workshops där vi fick vara aktiva och delta varvades med intellektuella och engagerande föreläsningar i en härlig mix och att solen sken på oss hela veckan gjorde intedirekt saken värre. 

Beachvolleyboll och poolhäng på rasten, stimulerande konversationer vid kaffemaskinen och interkulturella utbyten kring kakbordet - Voluntaria handlade inte bara om idéer och projekt utan om att bygga ut vårt nätverk och stärka våra internationella relationer. Voluntaria satte fokus på volontärerna: på det vi gör, varför vi gör det och vilka vi är. Vi är YFU organisationens hjärta och själ, de som jobbar på golvet och är där det händer. Det fanns hela tiden en känsla av att ”vi räknas!” och ”vi är YFU” som jag tror att alla deltagare tog med sig hem till sina nationella organisationer. Den känslan, den stoltheten och det ansvar YFU volontärer känner för vår roll i att göra världen lite bättre är något jag tar med mig hem och jag är säker på att Voluntaria kommer leda till helt otroliga saker, inte bara i nationella organisationer utan också på internationell nivå inom YFU. Det är alltså inte vad vi gjorde och vad som hände i Tjeckien en vecka i somras som är det viktiga, utan allt som kommer mynna därifrån: vänskapsband över landsgränser, lokala projektidéer och en känsla av att ”vi förändrar världen genom vårt engagemang i YFU”. 

Läs fler YFU-berättelser