Familjen Grayson Drion

Intervju med familjen Grayson Drion

De tog emot Calvin i sitt hem

Hur hörde ni talas om att vara värdfamilj och hur hörde ni talas om YFU?
Vi hade sett en annons i sociala medier några månader innan, och blev lite nyfikna på ungdomarna som skulle komma till Sverige. "Varför vill de att komma hit? Och finns det några nederländare eller amerikaner som kommer?" Vi pratade om hur viktigt det var för ungdomar att veta hur livet är någon annanstans, och hur våra utländska erfarenheter hade påverkat oss. Sedan tänkte vi inte så mycket mer på det, tills en till annons poppade upp, några månader senare.

Vad var det som lockade med att vara värdfamilj?
Vi ser utbildning som en oerhört viktig del av unga människors liv, och att få uppleva andra kulturen på nära håll är ett av de bästa sätten att lära sig om andra. Att åka på semester utomlands är ju ett sätt att uppleva andra kulturer, men om man verkligen vill få förståelse för hur andra människor lever och hur samhällen kan se ut, behövs mer än en semesterresa.
Vi läste lite om de nya utbytesstudenterna och förstod ganska snabbt att vi egentligen kunde erbjuda vad de var ute efter: en plats att sova och komma hem till och någon att prata med. En trygg plats, kort sagt.
Vi har själv inga barn, men på det här sättet kunde vi ändå betyda något i en ungdoms utveckling.

Var det nånting som gjorde att ni tvekade?
Det var en ny upplevelse för oss att ha ansvar för en ung person: vår familj består bara av oss två och hundarna, så det var lite spännande hur det skulle fungera för oss. "Tänk om studenten får hemlängtan eller så? Eller vägrar göra hemläxor? Vad gör vi då?" Men värdfamiljerna fick en handbok med precis sådana frågor, vi fick en tydlig introduktion med andra värdfamiljer och vi hade en erfaren kontaktperson. Så det kändes faktiskt tryggt.

Stämde förväntningarna som ni hade?
Det var inte en sådan stor anpassning som vi hade trott. Studenten var rätt självgående och kom med egna initiativ.

Vad var det mest överraskande med att vara värdfamilj?
Det var spännande att se varandra på ett nytt sätt: som förälder. Vi har lärt oss mycket om varandra och om oss själva. Jag förstår mina föräldrar så mycket bättre nu! Men det säger de flesta som har haft en föräldraroll, har jag förstått.

Vad skulle ni vilja säga till någon som funderar på att bli värdfamilj?
Du får chansen att göra skillnad i någons liv. Och du behöver inte ha barn eller leva i tvåsamhet för att vara värdfamilj. Jag hade gärna fått se flera sidor av familjelivet när jag var yngre.

Dela